Keresőmarketing

Villámvédelmi rendszer szabványossági felülvizsgálata

2020/09/28. - írta: Fűtésszerelés Péter

Villámvédelmi rendszer szabványossági felülvizsgálata

 

Az építmények villámcsapások hatásaival szembeni védelmét nem csak a tűzkeletkezés, hanem az emberi élet elvesztésének és a közszolgáltatás kiesésének kockázata szempontjából is biztosítani kell. A villámvédelmi berendezés két formáját különböztetjük meg: norma szerinti és nem norma szerinti. A villámvédelem norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása megfelel a vonatkozó műszaki követelménynek, vagy azzal legalább egyenértékű biztonságot nyújt.

 

Minden új építménynél, valamint a meglévő építmény rendeltetésének megváltozása során a villámcsapások hatásaival szembeni védelmet norma szerinti villámvédelmi berendezéssel kell biztosítani. Továbbá kötelező gondoskodni a villámvédelemről azoknál az ideiglenes építményeknél, felvonulási- és építési területek építményeinél, amelyeknél az építmény fennállási ideje április 1. és október 31. közötti időszak bármely napjára esik.

A norma szerinti villámvédelmi berendezések tűzvédelmi követelményei

Villámvédelmi berendezést kell létesíteni a lenti táblázatában megjelölt építmények esetében, a meghatározott védelmi szint biztosításával, továbbá abban az építményben, ahol a villámcsapások hatásaival szembeni védelem csak így biztosítható.

[table “” not found /]

Nem kötelező villámvédelmi berendezést létesíteni a 10 m-nél nem nagyobb gerincmagasságú
a) egy lakóegységet vagy csak egymás mellett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó lakóépületben,
b) a legfeljebb 400 m2 alapterületű, egymás felett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó lakóépületben, városi – elővárosi környezetben, ha a tető anyaga A1 – A2 tűzvédelmi osztályba tartozik,
c) a legfeljebb 200 m2 alapterületű – a fenti táblázatában nem szereplő – közösségi épületben, városi – elővárosi környezetben.

Kötelező a kiviteli tervdokumentáció!

Villámvédelmi berendezést csak kiviteli tervdokumentáció alapján lehet létesíteni, kivételt képeznek a villámvédelmi berendezés létesítésére nem kötelezett építmények, amelyeknél csak ajánlott a tervdokumentáció alapján történő létesítés. Villámvédelmi berendezés tervezésére csak a Magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében szereplő, a villámvédelem területén kiemelkedően gyakorlott villamos tervező jogosult. Kiemelkedően gyakorlott az a tervező, aki az érvényes vonatkozó műszaki követelményen alapuló, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel (MEE) és az OKF-fel egyeztetett, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai tagozata által (MMK) akkreditált villámvédelmi létesítési tanfolyam záróvizsgáját eredményesen letette. A kivitelezésért felelős műszaki vezetőnek, műszaki ellenőrnek szintén rendelkeznie kell a fentiek szerinti érvényes záróvizsgával.

A kötelező időszakos felülvizsgálat hiánya esetén a hatóság által kiszabásra kerülő tűzvédelmi bírság összege villámvédelmi rendszerenként számítva 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft-ig terjed.

A villámvédelmi berendezésen el kell végezni:
a) a létesítés során a később eltakarásra kerülő részek eltakarása előtt a részleges felülvizsgálatot,
b) a létesítést követően az átadás előtt az első felülvizsgálatot,
c) a jogszabályban előírt időszakonként az időszakos felülvizsgálatot,
d) a vonatkozó műszaki követelményben foglalt különleges eseményt követően a rendkívüli felülvizsgálatot.

A villámvédelmi berendezést – ha jogszabály másként nem rendelkezik -,
a) LPS I és LPS II osztály esetén legalább háromévenként,
b) egyéb esetben legalább hatévenként, tűzvédelmi szempontból felül kell vizsgáltatni, és a tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntetni, melyek tényét hitelt érdemlő módon igazolni kell.

Milyen végzettséggel végezhető?

A norma szerint létesített villámvédelmi berendezés esetében a felülvizsgálatok vezetésére és abban érdemi munka folytatására csak olyan személy jogosult, aki a jogszabályban meghatározott “villámvédelem időszakos felülvizsgálója” szakképesítéssel rendelkezik, és a vonatkozó műszaki követelményen anyagából az MEE-vel és az OKF-fel egyeztetett, MMK-nál akkreditált villámvédelmi tanfolyami képzésben részesült és eredményes vizsgát tett, vagy a vonatkozó műszaki követelményt tananyagi szinten oktató OKJ-s képzésben részesült. Részleges vagy rendkívüli felülvizsgálat végzésére jogosult az MMK névjegyzékében szereplő villamosmérnöki végzettségű, a villámvédelem területén kiemelkedően gyakorlott szakértő is.

A felülvizsgálat elvégzését a felülvizsgálatról készített jegyzőkönyv és az ennek alapján elkészített minősítő irat tanúsítja.

A minősítő irat tartalmazza:
a) az ellenőrzés időpontjának kezdetét és végét,
b) a vizsgált építmény pontos, azonosításra alkalmas megnevezését, a vizsgálat tárgya pontos, egyértelmű határainak megvonásával,
c) a felülvizsgálat alapját képező szabványokat – évszám feltüntetésével – vagy előírásokat, az eltérési engedélyeket a keltezés és az iktatási szám feltüntetésével,
d) a építmény villámvédelmi kiviteli vagy átadási dokumentációjának azonosítóit és az LPS x, illetve LPMS x villámvédelmi szintet,
e) a vizsgálatkor elfogadott különféle bizonylatok, érintésvédelmi mérések, tűzvédelmi besorolás felsorolását,
f) a vizsgált berendezések “megfelelő”, “nem megfelelő”, “hibaelhárítás után megfelelő”, vagy “tervezői közreműködést igényel” minősítéseit, valamint valamennyi talált és azonnal ki nem javított hiba, hiányosság felsorolását – azok helyének azonosításra alkalmas meghatározásával – és kijavításának dátumszerű határnapját,
g) összefoglaló minősítő véleményt arról, hogy a villámvédelmi berendezés a rendeltetésszerű használatra biztonsági szempontból megfelel-e,
h) az ellenőrzést vezető személy(ek) nevét, aláírását, szakképzettségét igazoló vizsgabizonyítvány számát, ha a felülvizsgálatot gazdálkodó szervezet végzi, akkor cégszerű aláírást is,
i) a vizsgálatot végző gazdálkodó szervezet nevét és telephelyét, vagy magánszemély esetén annak lakcímét és
j) a vizsgált berendezés azonosításra alkalmas vázlatát.

Nem norma szerinti meglévő villámvédelmi berendezés időszakos felülvizsgálata

A nem norma szerinti meglévő villámvédelmi berendezést, ha jogszabály másként nem rendelkezik tűzvédelmi szempontból
a) a “C”, “D” és “E” tűzveszélyességi osztályba tartozó építményben és szabadtéren legalább hatévenként,
b) egyéb építményben, szabadtéren legalább háromévenként,
c) a villámhárító berendezés, vagy a védett épület vagy építmény minden olyan bővítése, átalakítása, javítása vagy környezetének megváltozása után, ami a villámvédelem hatásosságát módosíthatja, és
d) sérülés, erős korrózió, villámcsapás valamint minden olyan jelenség észlelése után, amely károsan befolyásolhatja a villámvédelem hatásosságát, felül kell vizsgáltatni és a tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntetni, melynek tényét hitelt érdemlő módon igazolni kell.

A nem norma szerinti villámvédelmi berendezéseknél az ellenőrzés, felülvizsgálat vezetésére és abban érdemi munka folytatására csak olyan személy jogosult, aki a jogszabályban meghatározott villámvédelem felülvizsgálói szakképesítéssel rendelkezik.

A nem norma szerinti meglévő villámvédelmi berendezés időszakos felülvizsgálatát a létesítéskor érvényben lévő vonatkozó műszaki követelménynek megfelelően kell végezni.

Címkék: villámvédelem
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyszerelesnonstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1316218760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

kisteherautó bérlés üzemorvosi vizsgálat kisteherautó bérlés Budapest keresőmarketing teherautó bérlés üzemorvosi vizsgálat üzemorvos

How To Get The Perfect Kisteherautó bérlés, üzemorvos Around

Kisteherautó bérlés, üzemorvos is a big and complex issue. It is easy to become overwhelmed by everything you need to know in order to select the right coverage. The following Kisteherautó bérlés, üzemorvos tips within this article will get you started on your way!

When you think about registering for medical coverage through your employer, think about your health and your family's health. This may lead you to purchasing insurance with a cheaper premium if you anticipate no health issues. While this is the least-cost method right away, this may be a risk if problems develop.

When you are thinking about buying Kisteherautó bérlés, üzemorvos yourself, take time to work out all applicable costs.

Kisteherautó bérlés, üzemorvos is great for saving money on your taxes.Any money you pay for your deductible, your prescriptions, or any visits that your insurance doesn't cover can also be deducted from your taxable income. Be sure to check the guidelines because state and federal tax differences.

Do not ever openly volunteer unsolicited information when your potential medical insurance agency is discussing the application process. Answer only questions that are directly asked.If you add any extra information, they will note it in their files and could take what they have learned to charge you more for your premiums or remove your coverage all together.

Regardless of the kind of policy you have, making the decision to use generic drugs will always be more cost effective. There are only rare times you can't get generic medicine, but using them is no different than using the brand name, as studies have shown.

Now that you've reached the end of the article, you can see that it is possible to make sense out of this complicated subject. Just take it slow and gather as much information as possible.

Using the suggestions you received from this article, you can be better equipped to make wiser decision in regard to your Kisteherautó bérlés, üzemorvos.