Keresőmarketing

Belső villámvédelem

2020/09/28. - írta: Fűtésszerelés Péter

Belső villámvédelem

A belső villámvédelem feladata az épületek vagy berendezések belsejében a villám másodlagos hatásai következtében keletkező károk kiküszöbölése, vagy legalábbis csökkentése. A 2001-ben megjelent MSZ 274-3:1981/2M:2001 meghatározza, hogy hol és milyen fokozatú védelemre van szükség. Az elektromágneses villámimpulzus a villámcsapás másodlagos hatásainak összefoglaló neve, a védendő térbe vezetéssel, induktív vagy kapacitív módon csatolódhat.
Vezetési csatolás: úgy jön létre, hogy a földelőn lefutó villámáram feszültségemelkedést hoz létre a becsapási hely környezetében. Ezt a potenciált a közelben levő földelt fémtárgyak és vezetékek is átveszik, de gyakorlatilag ugyanakkora potenciálemelkedés lép fel az ott levő szigetelt vezetőkön is. Ezt a potenciált a szigetelt vezetők átviszik más épületbe is, ahol azonban a földelés potenciálja az ideális nulla potenciálhoz képest nem emelkedett meg. Ezen a helyen tehát túlfeszültség keletkezik a szomszédból befutó vezetők és a helyben földelt fémtárgyak vagy vezetők között. Hasonló feszültség keletkezik a villámsújtott épületben is, a távoli föld potenciálját behozó vezetők és a megemelkedett potenciálú helyi föld között.
Induktív csatolás következtében úgy keletkezik feszültség, hogy a villámáram pályája körül létrejövő mágneses erőtér kölcsönös indukció révén kapcsolódik a villamos vezetékek által alkotott hurokkal és azokban feszültséget indukál. U=M*(di/dt)
Kapacitív csatolás esetén a villámcsatorna alsó részén megjelenő U feszültség több millió volt is lehet. Erre a feszültségre sorba kapcsolódik a villámcsatorna és a vezeték közötti Cv, valamint a vezeték és a föld közötti Cf kapacitás. A vezetékhez csatlakozó készülékeken a kapacitív feszültségosztó által meghatározott U1 feszültség jelenik meg, amely annak ellenére kV nagyságrendű lehet, hogy a Cf földkapacitás sokkal nagyobb, mint Cv kapacitás.

Épületen belüli hálózatok belső villámvédelme

Villamosenergia-elosztó hálózatok többlépcsős védelmi rendszere


Az épületek belső villámvédelme lényegében nem más, mint az összes lehetséges zónahatár-átlépési ponton létesített villámáram-levezetőképes potenciálkiegyenlítő kapcsolások hézagmentes rendszere. Feladata: a villámáram behatolásának megakadályozása a villámáram által védett térrészekbe. A hálózat hossza mentén, az épületben kívülről befelé haladva a villámvédelmi zónahatárok átlépési pontjain védelmi potenciálkiegyenlítési pontokat kell létesíteni. A többlépcsős védelmi rendszer B, C, D készülékei a föld és a védendő vezetők között párhuzamosan vannak kapcsolva. A földhöz képest párhuzamosan kapcsolt B, C, D levezetők közül elsőként a D, azaz a legalacsonyabb védelmi szintű finom védőkészülék kezd el levezetni. Ezért a kapcsolás fordított sorrendben működik.

A helyesen méretezett védelmi rendszerben minden esetben hátulról előre indul a túlfeszültség levezetése. Ha nagy impulzusenergiát kell levezetni, akkor a D és C két fokozat között lévő vezetőszakasz impedanciáján, mint csatoló impedancián fellépő hosszirányú feszültség jön létre. Ez a feszültség hozzáadódva a D mérőkészülék határolási feszültségéhez eléri az előtte lévő C fokozat megszólalási értékét, akkor az is elkezd levezetni.Hasonló módon végül a B villámáram levezető (szikraköz) fokozat is begyújt. Kisebb impulzusterhelés esetén viszont csak a D finomvédelem és a C készülék működnek. A fokozatok közötti feszültségkülönbség létesítéséhez nélkülözhetetlen csatoló impedancia értékét a gyártók vagy kábelhosszban (pl. 5-10 m-ben), vagy koncentrált induktivitásban adják meg. Az elektronikus berendezések villamosenergia-ellátó hálózatának kiépítésekor tehát nem csak a zónahatár átlépési pontján, hanem a további



Belső nagyobb zónahatárok átlépési pontjain is be kell építeni helyi túlfeszültség levezetőket. Ezek azonban szerencsés esetben egybeesnek a zónahatárokkal, így azoknak az elvárásoknak is eleget tud tenni.



Mivel a lakóházak többségénél a B és a C osztályú védelem is a fogyasztásmérő mellé kerül beépítésre, ezért a két készülék közé (a 15 m-nél rövidebb vezetékhossz miatt) mindenképpen csatoló impedanciát kellett elhelyezni, ami drágává tette a villámvédelmi készülékek beépítését.

Címkék: villanyvillám
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyszerelesnonstop.blog.hu/api/trackback/id/tr9616218764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

kisteherautó bérlés üzemorvosi vizsgálat kisteherautó bérlés Budapest keresőmarketing teherautó bérlés üzemorvosi vizsgálat üzemorvos

How To Get The Perfect Kisteherautó bérlés, üzemorvos Around

Kisteherautó bérlés, üzemorvos is a big and complex issue. It is easy to become overwhelmed by everything you need to know in order to select the right coverage. The following Kisteherautó bérlés, üzemorvos tips within this article will get you started on your way!

When you think about registering for medical coverage through your employer, think about your health and your family's health. This may lead you to purchasing insurance with a cheaper premium if you anticipate no health issues. While this is the least-cost method right away, this may be a risk if problems develop.

When you are thinking about buying Kisteherautó bérlés, üzemorvos yourself, take time to work out all applicable costs.

Kisteherautó bérlés, üzemorvos is great for saving money on your taxes.Any money you pay for your deductible, your prescriptions, or any visits that your insurance doesn't cover can also be deducted from your taxable income. Be sure to check the guidelines because state and federal tax differences.

Do not ever openly volunteer unsolicited information when your potential medical insurance agency is discussing the application process. Answer only questions that are directly asked.If you add any extra information, they will note it in their files and could take what they have learned to charge you more for your premiums or remove your coverage all together.

Regardless of the kind of policy you have, making the decision to use generic drugs will always be more cost effective. There are only rare times you can't get generic medicine, but using them is no different than using the brand name, as studies have shown.

Now that you've reached the end of the article, you can see that it is possible to make sense out of this complicated subject. Just take it slow and gather as much information as possible.

Using the suggestions you received from this article, you can be better equipped to make wiser decision in regard to your Kisteherautó bérlés, üzemorvos.